Microsoft tarafından geçen sene duyurulan DirectX 12, Windows 10 içinde boy göstermesine karşın henüz yapım aşamasından çıkmış değil.
Eğer Windows 10 beta sürümünü kullanıyorsanız, halen elinizin altında DirectX 12 var demektir. Ne var ki Microsoft tarafından Windows 10 içine entegre edilen bu API, henüz pek aktif sayılmaz. Geliştirilme aşamasında olan API’nin devreye girebilmesi için henüz tüm bileşenler olgunlaşmış değil, kaldı ki DX 12 isteyen bir oyun da henüz mevcut değil.
Microsoft ilk duyurduğundan beri DirectX 12 hakkındaki açıklamalarında biraz da bu yüzden temkinli davranıyor. Herhangi bir yazılımın ve özellikle de oyunların Windows üzerinde çalışabilmesinde kritik bir rolü olan bu yazılımın son sürümü olan DirectX 12 henüz tamamlanmış değil. Bu da Microsoft’un DX 12 hakkında kesin konuşmasını önlüyor, çünkü finalde ortaya çıkacak sonuçlar kesin değil.
Buna en iyi örnek, grafik işlemcilerin yeni DirectX 12 ile uyumluluğu konusu. DirectX 12 açıklandığında tüm firmalar hangi işlemcilerin bu yeni API ile uyumlu olacağını anlatmak için açıklamalar yaptılar. Microsoft bu esnada sessizliğini korumaya devam etti, çünkü finalde ortaya çıkacak yazılımın değişiklik gösterebileceğinin farkındaydılar.
Kim, Ne Kadar Uyumlu?
DirectX 12 uyumluluğu konusunda Microsoft gayet temkinli konuşuyor. Bu aşamada iki kademeli uyumluluk olduğu söylenebilir. DirectX 12’nin temel komut setlerini çalıştıracak, ana işlevlerini yerine getirecek seviyede uyumluluk Microsoft tarafından garanti ediliyor. Bu seviyede uyumluluk hangi grafik işlemcilerde var?
Öncelikle Intel’in dördüncü nesil Core işlemcileriyle birlikte gelen tümleşik grafik yongalarında ve bundan sonra çıkacak olanlarda temel DirectX 12 uyumluluğu mevcut. AMD’nin ise Graphics Core Next (GCN) mimarisine uyan tüm GPU ve APU’larında temel uyumluluk söz konusu. Nvidia cephesinde ise Maxwell, Kepler ve Fermi grafik işlemcilere sahip herhangi bir ekran kartı DX 12’yi en azından temel seviyede destekleyecek.
Zaten Microsoft’un DX 12 ile yapmaya çalıştığı şey, senelerdir gittikçe şişen kodunu budayıp, tıpkı konsollardaki gibi daha az sistem kaynağıyla, daha hızlı çalışan bir API ortaya koymak. Burada en büyük esin kaynaklarının AMD’nin Mantle API’si olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Ancak DirectX 12 sadece DirectX 11.1’in eksiklerini kapatmaya yönelik hazırlanmıyor. İçinde yeni nesil komut setleri de olacak. Bu noktada iş biraz değişiyor, çünkü gerçekte bu yeni nesil komut setlerini tam olarak destekleyecek donanım da henüz piyasada pek yok. DirectX 12’yi şu ana kadar açıklandığı haliyle tam olarak destekleyen tek GPU’nun Nvidia’nın Maxwell serisi olduğu söyleniyor. Bu da yeni 900 serileri demek oluyor.
Sorun şu ki, DirectX 12’nin geliştirilmesi henüz bitmedi ve tamamen hazır olana dek işine geleceğe yönelik daha da gelişmiş komut setleri girebilir. Tüm bu detaylar bir kaç ay sonra yapılacak olan GDC (Game Developers Conference) etkinliğinde açıklığa kavuşana kadar, hangi ekran kartlarının yüzde yüz DX 12 destekleyeceği muallakta kalmaya devam edecek.
0 yorum:
Yorum Gönder