Makale

AÖF’de Kitaplara Nasıl Çalışmalıyım ?



Değerli arkadaşlar,
Açıköğretim sisteminin yıllık sistemden kredili sisteme geçilmesi ve Anadolu Üniversitesinin yardımcı kitaplara yasak koyması ile bütün öğrencilerin ezberleri bozuldu. Geçmiş sistemde yardımcı kitaplarla  ve çıkmış soruları çalışan öğrenci derslerinde başarılı olabiliyor idi. İlgili herkesin bildiği gibi yardımcı kitaplarda bir üniteyi 5-6 sayfada çalışabiliyor iken eski sistemde öğrencilerin çoğunluğunun açıköğretimin kitaplarını gidip almıyor yada alsalar da açıp bakmıyorlardı. Ancak yardımcı kitapları kaldırılmasıyla öğrenciler adeta aöf’ün kitaplarına mecbur kaldılar. Açıköğretim kitaplarındaki bir ünitenin 25-30 sayfa arasında olması, kitapların büyük olması ( yardımcı kitapları taşıyabiliyor ve yollarda çalışılıyordu),  anlatımların uzun ve çok bilginin yer alması öğrencilerin büyük çoğunluğunda şu soru oluştu; Aöf’ün kitapları nasıl ders çalışacağım?
Sitemize bu konu ile ilgili bir çok soru geldi. Bende sizlere nasıl yardımcı olabileceğimi düşünüp bu konuyu yazmaya karar verdim.  Öncelikle şunu belirtmeliyim; her dersi, her sınıfı, her dönemi ayrı ayrı yazma şansına sahip olmadığım için yazdıklarımı genel olarak düşünmenizi rica ederim. Umarım faydasını görürsünüz.
Açıköğretim de Nasıl Ders çalışmalıyım ?
Açıköğretim kitaplarını aldınız ve çalışmaya başladınız. Üniteye çalışıyor, çalışıyor ancak bir türlü bitiremiyorsunuz. Bu sorunu şöyle çözebileceğinizi düşünüyorum.
  • Öncelikle kendinize göre bir program yapın.
  • Programı öyle yapmalısınız ki kendinizi sıkmayacak, kendinize serbest zaman bırakacak ve en önemlisi uyabileceğiniz bir program yapmalısınız.
  • İç disiplin sağlayın. Motivasyonunuzu kaybetmeyin. Kaybetmeye başladığını düşündüğünüz zamanlarda ara verin ve kendinizi ders çalışmaktan soğutmayın.
  • Hem çalışan ve hem okuyan öğrenciler kendilerine mutlaka serbest zaman bırakmalı. Misal hafta içi her akşam 2 saat ders çalışma ekleyin bunun zamanını sabitleyin ve uymaya özen gösterin.  Uymadığınız zamanlarda bir sonraki günlere yansıtın. Tabi ki bu konu tamamen iç disiplinden oluşuyor.
  • Ders çalışırken özet çıkartın.
Özet çıkartırken nelere dikkat edilmeli ?

  • Konunun ne anlattığını kavrayın. (Ünitelerin giriş kısımlarındaki yazılarda mevcut.)
  • Her konuyu ayrı ele alın öncelikle anlayarak okuyun.
  • Bilgi gerektirecek genel kısımların altlarını çizin. ( Aşırı detaylara takılmayın.)
  • Konuyu çalıştıktan sonra kendinizin anlayabileceği şekilde özet çıkartın. Ve altını çizdiğiniz kısımları da özete ekleyiniz.
  • Kitaplarda sağ ve sol kısımlarda kalan boş kısımlara eklenen açıklamaları mutlaka özete ekleyin yada iyice anlayın.
  • Konunun tanımını kavrayıp yazın.
  • Konu sınıflara ayrılıyorsa şekilsel olarak çizin ve altlarına kısa tanımları ekleyin. (Özet yazmak yerine de yapılabilir.)
  • Kitapların uzun olmasının sebebi bir konuyu tanımladıktan sonra o konuyu uzunca örnekle anlatması. O nedenle özetleriniz de ya örneklere hiç yer vermeyin yada örnekten anladığınızı kısaca (max. bir satır) yazın.
  • Kitaplarda oldukça fazla bilgi var, örneğin tarihler ve kişiler. Bu kısımlara çok takılmayın sonuçta bu tarz soru en fazla 1 tane çıkar. O nedenle özetiniz de konunun tanımı yada ne anlattığını kavramaya çalışmak daha doğru olacaktır.
Bu şekilde 25-30 sayfalık dersi 5-6 sayfa özet haline getirebiliyorsunuz. Böylece sınava 5-6 gün kala özetlerinizi tekrar okuyup. Kitaplarda her özetlerin sonunda bulunan soruları çözer soru mantığını anlar, hangi konuyu anlayıp anlamadığınızı görebilir. Buna göre eksik kısımlara tekrar bakabilirsiniz.

Özet çıkartmanın ne faydası var ?

Özet çıkartırsanız ara sınav ile final sınavı arasının kısa olması sebebiyle sıkışabilirsiniz. Çıkarttınız özetleri final sınavında hızlıca çalışır yeni ünitelere sağlam temellerle çalışmanıza fayda sağlayacaktır.

Sınava derslerim yetişmeyecek ne yapayım ?

Sınava kısa süre kaldıysa siz 3-4 ders çalışabildiyseniz ve hala çalışmanız gereken 3-4 ders var ise her dersin bütün ünitelerine çalışmaya kendinizi zorlamayın. Sonuçta her üniteden yaklaşık 7-8 soru çıkacak. Her üniteyi çalışayım derken üniteleri anlamadan geçmektense 5 ünitenin 3 nü anlamak daha mantıklı olacaktır.

AÖF kitapları dışında başka nereden çalışabilirim ?

Açıkçası her dersin ünitelerini bir birine kattıkları ve bazı konuların isimlerinin değişmesi sebebiyle eski kitaplara çalışmak çokta doğru değil. Çıkmış sorulara bakmakta bahsettiğimiz gibi konuların değişmesiyle size yanlışa yönlendirebilir. Ancak bazı dershaneler yeni sisteme göre soru bankaları hazırladığını biliyorum. Bunları deneyebilirsiniz.

Ara sınavda üniteler yetişmiyor finalde nasıl yetiştireceğiz ?

Bu tarz bir soru soracağınızı tahmin ettiğim için açıklama gereği duydum. Açıköğretim kitaplarında ara sınavda sorumlu olduğunuz toplam ünitenin yarısına, final sınavında diğer yarısı eklenecek. Ancak eklenen diğer yarılar ilk üniteler gibi 25-30 sayfa değil 10-15 sayfaya düşüyor. Bu nedenle programlı çalışırsanız yetiştirme şansınız oldukça yüksek. Bazılarınız, çok kolaymış gibi anlatıyorsun diye bilir. Öğrencilerin bu sene işinin çok kolay olmadığını bende gayet iyi biliyorum. Ancak bir çok öğrencinin sorunu iyi disiplin olamamaktan ve başarısızlığı daha kolay kabullenmekten geçiyor.

Yazar shanoglu

Teknoloji yayıncılığı konusunda hem basılı hem de dijital alanda birçok farklı mecrada görev alan editör; haber, dosya konusu ve makaleler hazırlamanın dışında ürün incelemeleri de gerçekleştiriyor.

0 yorum:

Yorum Gönder

Blogger tarafından desteklenmektedir.